Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Ponedeljek, 14 Oktober 2019

Intervju: Andrej Ciuha (programski vodja Orto bar-a)

Ljubljanski Orto bar je bil od samega nastanka ne le zbirališče mladih in starih, ki prisegajo na rock, ampak poleg koncertov uveljavljenih domačih in tujih zasedb predvsem tudi talilnica in kalilnica mladih kakovostnih bendov. Tudi v letošnji sezoni Orto ponuja pester glasbeni program, ob otvoritvi nove hale pa pričenjajo s kar nekaj novostmi. O življenju najvidnejšega rock kluba pri nas smo klepetali z dolgoletnim programskim vodjo Andrejem Ciuho.

Kako pomembna za življenje slovenske rock scene je dejansko vloga takega kluba, kot je Orto?

Trudimo se, da bi bila ta vloga čim večja in da bi vsak,ki ga zanima ta scena tudi slišal za nas in nas obiskal.  Začeli smo leta 1994 najprej samo z barom, kjer smo kmalu začeli z koncerti, saj je bil to glavni namen ustanovitve. Bandi so igrali kar sredi miz in stolov. Tako so začele skupine, ki so sedaj največja slovenska imena rock glasbe, na primer Siddharta , Dan d , BFM, Res Nullius in številni drugi , nastopile so tudi skupine iz nekdanje Jugoslavije: Goblini, Bambi Molesters in celo Anti nowhere league ter Dirty three. Vse to se je začelo na 90 kvadratnih metrih in celo brez pravega odra. Potem smo čez 5 let odprli klub v zgornjem nadstropju, kjer so pogoji veliko boljši in se je prava koncertna scena z dobrim zvokom in legendarnim tonskim mojstrom Bobanom šele prav začela. Tako smo v 18 letih naredili preko 3000 koncertov in pri nas so igrale skoraj vse pomembnejše rockovske skupine iz območja nekdanje Jugoslavije. Orto je postal valilnica mladih upov, ki so lahko pokazali, kaj znajo in si tudi v živo ogledali, kako nastop izvedejo legende. Tako je Orto postal zbirališče in talilni lonec umetnikov najrazličnejših zvrsti. Orto klub bo letos praznoval 18. obletnico in v vsem tem času je gostil skorajda celotno slovensko glasbeno sceno, ki je v tem času obstajala in prav tako ogromno tujih glasbenikov na turnejah od manjših skupin do skupin, ki so svetovno obveljavljene. Ko smo gostili prek KD Veseli Dihurčki legende hardkora Agnostic front iz New Yorka, je njihov pevec izjavil – potem ko je videl na stenah ogromno podpisov svojih prijateljev in glasbenikov, katere ceni – da je Orto bar v Sloveniji nekaj takega kot znani klub CBGB v New Yorku. Klub CBGB je dejansko postavil New York alternativno sceno na noge, zato smo bili take pozitivne kritike izredno veseli. Med obiskovalci kluba pa so bili recimo pevec od  Rammstein, basist od Green Day, Mike Patton, Sepultura… Pri nas se je snemalo tudi kar nekaj glasbenih videospotov, filmov in nadaljevank.

Orto je premikal meje v koncertni ponudbi in pripravil celo svoj festival, Ortofest. Nam lahko poveste kaj o tem? Verjetno bi bilo lažje odpreti navaden kava bar in pobirati cekine od pijače, vi pa ste vedno ponujali nekaj več.

Koncertna ponudba Orta zajema med 120 do 150 koncertov vsako leto in to že 18 let. Poleg tega vsako leto pripravimo tudi celomesečni festival, ki ponavadi zajema okoli 25 koncertov. Seveda to predstavlja veliko dela in naporov, vendar je to naše poslanstvo. Primarno je bil Orto odprt kot rock klub, ki bo spodbujal delovanje kakovostnih rock bendov, držal na nek način pokonci sceno in predvsem ponudil publiki še kaj več kot pa prijeten klepet ob mizi s pijačo…

V preteklem desetletju ste bili eden redkih, ki so podpirali tudi mlade in manj uveljavljene bende, na drugi strani pa ste imeli tudi koncerte velikih imen kot so Laibach, Dan D, Niet in številni drugi. Manjkalo pa ni niti imen iz tujine, spomnimo se recimo Hanson Brothers, Therapy in še koga. Po kakšnem ključu se odločate pri pripravi programa?

Trudimo se v odkrivanju perspektivnih mladih skupin in s tem pomagati v razvoju slovenske scene, saj se bendi tako predstavijo širši javnosti in medijem. Poleg tega smo veseli, če se na našem malem odru pojavijo tudi velika imena in v pristnem stiku s publiko pokažejo, kako se stvarem streže.  Veseli smo, da so pri nas igrali Clawfinger, Toasters,UNIDA,THE SLACKERS,LITTLE AXE, MICK HARVEY,NAPALM DEATH  Therapy, Nick Oliveri, Cult of Luna, Red Sparowes, Antiowhere league,UK SUBS, Dirty three,Young gods, Original snake boy Gluecifer,Orange goblin,Satanic surfers,Vibrators,Joe Cape&Jon Snodgrass, Pharcyde, Nebula, At the drive- in, Kill your idols, Dead moon, Nashville pussy, Kosheen… Od zvezd iz nekdanje Jugoslavije pa Jinx, Majke, Psihomodo pop, Kud idijoti, Partibrejkers, Time, Divlje jagode, Rambo Amadeus, Goblini, Bambi molesters, Dubioza kolektiv, Bajaga… Domače skupine pa mislim, da čisto vse, še Magnifico je bil.

Kam gre po vašem opažanju in mnenju slovenska glasbena scena, predvsem rock?

Opazili smo kar nekaj perspektivnih mladih skupin, vendar je zelo težko vzpudbuditi zanimanje javnosti zanje.  Njihova pojavnost na elektronskih medijih je minimalna tako, da je scena žal zaprta v ozkih klubskih prostorih. In tu je pomen delovanja takega kluba, kot je Orto, še večji.

Začenja se nova sezona in spet ste pripravili nekaj novosti?

Letos bomo začeli s kar nekaj novostmi v programu. Orto je sestavljen iz treh prostorov, ki se imenujejo : bar, klub in hala. V baru bo letos poleg karaok tudi indie program. V hali začenjamo s psy trance, dub step in drugimi elektronskimi dogodki ob četrtkih se odpira metalna scena, ki se bo imenovala Kadilnica of death, programsko bo podprta z dj programom in metalnimi koncerti ob četrtkih v klubu. V klubu ob torkih stari rock, sredah devedeseta,četrtkih osemdeseta in seveda koncerti, ter ob vikendih orto hits-d.j. program. Naš program bo res pester tako, da nas spremljajte na www.orto-bar.com. Prva dva koncerta v septembru sta 21.9. General Musashi (vstop prost) in pa 27.9. Dickless Tracy, Condemnatio Cristi, Street Creeps!

Vas slogan je No place like Orto. Kaj lahko pričakujemo letos v pestri koncertni ponudbi?

Letos začenjamo z ciklom ”orto akustik”, ki bo enkrat na mesec ob petkih. Ta cikel bodo začeli Dan D z štiridnevnim nastopom od 9. do 13. oktobra. V začetku oktobra bodo nastopili  Nashville Pussy in še petnajst drugih skupin. Začelo se bo pripravljati program za Orto fest. Mislimo, da bo sezona kar pestra.

V.D.

 продвижениеtopodраскруткакак взломать webmoneyчехлы для macbook pro 15взять займ через систему контакт срочноslots gratis de 5 tamboreshot bleach girlsroyal meritbeste-onlinecasinos.comдемократическая республика конгоDodano v kategorijo: Intervju