Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Sreda, 8 April 2020

Pohorje lahko postane biser slovenskega turizma

Skupina za Pohorje je nedavno zaključila s triletnim evropsko sofinanciranim projektom Natreg, njegov rezultat pa je predstavitev njihove idejo o tem, kakšno vizijo bi lahko na tem območju uresničili do leta 2030. Ta predvideva celovito turistično destinacijo z ustanovitvijo naravnega parka ter raznoliko ponudbo, predvsem na zgornjem delu Pohorja. Vizija Pohorje 2030, ki nastaja v sodelovanju z zavodom za varstvo narave in ob podpori države, zajema več projektov, ki se vsebinsko navezujejo na razvoj sonaravnega turizma na Pohorju in hkrati pomenijo tudi integracijo med naravovarstvom in turizmom ter ostalimi gospodarskimi dejavnostmi. V naravni park bi tako vključili tri večje centre – Maribor z Rušami, Roglo s Tremi kralji ter Ribnico z Lovrencem na Pohorju, na te pa bodo vezane še nekatere manjše destinacije, ki doslej niso znale izkoristiti svojih potencialov.


Avtorji vizije tako zelo konkretno razmišljajo o možnostih, kot so sprehodi med krošnjami na Bolfenku, raziskovanje barjanskega sveta na Rogli ter pohorskih planj, pašništva in zeliščarstva na Kopah. Zanima jih ustanavljanje mreže planinskih, pohodniških in kolesarskih poti na Pohorju, mreže razpršenega muzeja na prostem in mreže vrtov narave na Pohorju, pa tudi mreže ponudnikov vina in prehrane ter organizacijo mreže pridelovalcev in predelovalcev hrane pod enotno blagovno znamko “S Pohorja“.

Vodja projekta Tanja Lešnik Štuhec je povedala, da celotnega projekta za zdaj finančno niso ovrednotili, saj so razmišljali predvsem o vsebini ter o tem seznanili lokalne skupnosti in velike turistične ponudnike v regiji. Trenutno razgovori potekajo v medsektorskem usklajevanju in zajemajo odločanje o ustanovitvi naravnega parka ter konzorcija.

Z aktivnostmi bi lahko začeli že včeraj, pa bi že bilo pozno. V tem trenutku je prva stvar konzorcij, znotraj katerega lahko vsak deležnik nakaže svoje potrebe, nato pa bomo skupaj začeli z usklajevanji na lokalnih, regionalnih, medregionalnih in nacionalni ravni. Denarna sredstva s strani države so v določenem delu že rezervirana, za nas pa je ta trenutek najpomembnejši pozitiven odziv,” je dejala Lešnik Štuhčeva.

Kot je še pojasnila, je ciljno leto 2030 že obdobje, ko bi dejansko že skoraj deset let izvajali monitoring vseh uresničenih projektov, v osnovi pa bi zastavljene cilje morali doseči že nekje do leta 2020.

Tovrstne projekte namerava zelo konkretno podpreti tudi država, je zagotovil direktor direktorata za turizem Marjan Hribar in pojasnil, da so program celovite turistične ureditve Pohorja nedavno že dodali med projekte, ki omogočajo evropsko sofinanciranje urejanja javne infrastrukture v naravnih parkih.

Na ta način bo država za začetek podprla ureditev načrtovanih treh vstopnih točk v pohorski naravni park, in sicer v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov. K temu bomo pozneje zagotovo dodali še nekatere druge infrastrukturne projekte, saj nameravamo v novi finančni perspektivi Pohorje obravnavati kot enega od biserov slovenskega turizma,” je še povedal Hribar.(vecer.com,sta)Dodano v kategorijo: Hribi, Oddih