Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Torek, 25 Februar 2020

Za turistično gospodarstvo z Obale uspešna sezona

Letošnja sezona se bo za portoroške hotelirje, kot kaže, dobro iztekla. Beležijo namreč enake ali celo boljše rezultate od lanskoletnih. Kljub negativnim napovedim za prihodnost ohranjajo optimizem. Še več pozornosti bodo namenili trženju, stavijo na diverzifikacijo in prodor na rastoče trge, so povedali v obalnem turističnem gospodarstvu.

V Hotelih Bernardin ocenjujejo, da bodo letošnjo sezono v primerjavi z letom 2011 zaključili bolje tako po številu nočitev kot z vidika prihodkov. V primerjavi z lanskim letom se je spremenila struktura gostov, ugotavljajo. V avgustu so tako beležili več nočitev avstrijskih in ruskih gostov, medtem ko je bilo nočitev italijanskih gostov zaradi zmanjšanja kupne moči v Italiji za devet odstotkov manj.

Makroekonomske napovedi niso obetavne, vendar ocenjujemo, da lahko s pospešenimi prodajnimi aktivnosti in diverzifikacijo trgov ohranimo zmerni optimizem tudi za naslednje leto,” menijo v Hotelih Bernardin. Zlasti na nemškem trgu ocenjujejo, da potencial še ni v celoti izkoriščen, posebno v bavarski regiji.

V hotelski verigi LifeClass so v juliju in avgustu dosegli podobno število nočitev kot lansko leto, finančni izkupiček pa je bil boljši. Analiza celotnega letošnjega leta sicer pokaže štiri odstotke manj nočitev in prihodke na podobni ravni kot v lanskem letu.

Prihodnje leto bo nedvomno enako ali pa še bolj zahtevno kot to leto, zato bo potrebnih še več trženjskih naporov za dosego zastavljenih ciljev,” ocenjuje Janez Jager iz službe za odnose z javnostmi Hotelov LifeClass.

Boljšo sezono od lanske beležijo tudi v Hotelu Kempinski Portorož. “Kriza se predvsem odraža na italijanskem trgu, kjer je bil očiten upad italijanskih gostov iz prvega na tretje mesto, zdaj pa imamo veliko nemških, avstrijskih in ruskih gostov,” opaža Najda Djordjevič iz službe za odnose z javnostmi.

V prihodnjem letu računajo prihodke še povečati, stavijo pa na prodor in aktivno delovanje na rastočih trgih kot so Skandinavija, Slovaška, Madžarska, Poljska in Ukrajina. Prihodnost Portoroža vidijo zlasti v poslovnem turizmu, ki hotelske kapacitete napolni tudi v nizki sezoni.

V Turističnem združenju Portorož so s sezono zadovoljni. Na ugibanja, ali bo država v prihodnjem letu turizmu zaradi splošnega varčevanja namenila manj denarja, odgovarjajo, da “država na žalost še vedno ni spoznala, da je turizem ena od perspektivnih storitvenih dejavnosti, ki kljub vsesplošni krizi še vedno zaposluje in privablja turiste“. Za turistične občine je pomembna tudi pavšalna turistična taksa za počitniška stanovanja, ki jo predlog sprememb zakona o spodbujanju razvoja turizma ne predvideva, s čimer država ponovno odvzema denar turizmu, še menijo.(vecer.com,sta)Dodano v kategorijo: Oddih, Ostalo