Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Četrtek, 16 September 2021

Crikvenica

Crikvenica je mesto v regiji Vinodol v hrvaškem primorju, 37 km jugovzhodno od Reke s populacijo 5763 prebivalcev. Mesto se nahaja ob potoku Dubračina, čigar dolina povezuje mesto z notranjim delom Vinodola. Crikvenica je ime dobila po Pavlinskem samostanu – cerkvi (crkva, crikva), ki ga je dal postaviti Nikola Frankopan v letu 1412 ob sotočju Dubračine in morje. Crikvenica ima ugodno klimo; povprečna letna temperatura zraka je 13.2 °C, v januarju 5.4 °C in v juliju 23.3 °C.

Mesto ima 100 letno tradicijo v turizmu in je danes eden vodilnih turističnih centrov v Kvarnerskem zalivu. Crikvenica je na področju turizma postala zanimiva že v letu 1890, ko so tujci obiskovali mesto kot ekskuzijo iz Opatije. V letu 1891 se je odprl prvi hotel, ki je bil v lasti Ivana Skomerze. Imenoval se je Erzherzogin Clotilde. V istem letu je Franc Jožef kupil Pavlinski samostan in ga preuredil najprej v letovišče za vojsko, kasneje pa je postalo letovišče za otroke. Hiter turistični razvoj je spodbudil nastanek mestne plaže in mestnega parka. Hotel Therapia, ki še vedno velja za enega najlepših hotelov na Hrvaškem, je bil zgrajen v letu 1895 in je v skladu z konceptom takratnih dni služil kot zdravilišče.

Turistični razvoj v Crikvenici se nadaljuje in njena čudovita obala, ki se razteza od Jadranovega do Selc, ponuja izjemne možnosti za počitek in rekreacijo. Crikvenica je do danes obdržala oznako zdraviliškega mesta, saj se v njej nahaja medicinski inštitut Thalassotherapia, ki je specializiran za področja dihalnih nepravilnosti in bolezni ter revmatizma.

Plaže ponujajo obilo zabave in rekreacije za otroke, kar uvršča Crikvenico med najbolj priljubljena letovišča za družine. Mesto se ponaša tudi z akvarijem, kjer sta prikazani flora in favna Jadrana ter različne vrste tropskih rib.(hrvaska.net)Dodano v kategorijo: Morje, Oddih