Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Nedelja, 13 Juni 2021

Intervju: SitEr

Na slovensko glasbeno sceno prihaja staro ime v novi preobleki. Primož P Ram Siter ali krajše kar SitEr, ki so ga poznavalci slovenskega rocka lahko spoznali kot pevca ter avtorja glasbe in besedil v zasedbi Nevember1, se podaja na solo glasbeno pot in predstavlja prvo pesem z naslovom Nova senzacija. Glasbenika in radijca smo povprašali o singlu, glasbenem ustvarjanju, življenju v slovenski glasbi in načrtih za prihodnost.

Poslušalci, ki so vaše delo spremljali v preteklih letih, so bili deležni tršega zvoka. Naprimer, vašo še vedno aktivno glasbeno skupino Nevember1 bi lahko uvrstili med punk in rock. Je spremembi v zvoku morda botrovala želja po širši publiki?

To je bil prav gotovo eden od vzvodov. Glasba je tokrat bolj “na sobni jakosti”. Če se pošalim, smo si v bendu zadali ustvarjanje, ki ga lahko izpelješ v dnevni sobi, ne preglasiš televizije, medtem, ko sosed nemoteno uspava mularijo. Našo glasbo ljubkovalno označimo z “ob tabornem ognju”. Kot avtorju pa se mi zdi, da je bilo glavno vodilo pri zlaganju tega komada – in tudi tistih, ki še prihajajo – preprostost. Nobenih kompleksnih formul. Sporočilno besedilo, preprosta melodija in “singalong” zaključek. Štirje prijatelji pridejo skupaj, brez pritiskov in pričakovanj,  ne potrebujemo ničesar, razen dobre volje in stiska roke. V tršem rokenrolu, ki prav gotovo tudi ima svoj čar, so stvari bolj kompleksne. Potrebuješ ozvočenja, elektriko, izoliran prostor, veliko več menedžmenta… Odločili smo se za preprostost.

Sporočilo Nove senzacije je ob prvem poslušanju precej naivno samopromocijsko.

Upam, da zgolj ob prvem poslušanju in da poslušalcu že druga runda pove več. Interpretacijo in doživljanje sporočila pesmi sicer vedno prepuščam poslušalcu, a v tem primeru je sporočilo dokaj jasno in verjamem, da ne pušča preveč odprtin. Znašli smo se v svetu, kjer najbolj od vsega cenimo slavo. Se vam ne zdi? Naredili bi vse, da bi enkrat lahko stopili iz množice in opozorili nase. Kar je seveda OK in se je v zgodovini vedno dogajalo, a danes zato nismo pripravljeni narediti ničesar posebnega. Vse, tudi slavo bi radi v instant obliki. Navadno so ljudje postali slavni, ker so bili nekaj posebnega, danes vidim ljudi, ki so posebni samo zato, ker so slavni.

Na koga pomislite, ko govorite o instant slavi?

Težko govorim o imenih, jasno pa je, da se “zvezdice” pojavljajo vsepovsod, v glasbi, filmu, politiki… No, saj ne pravim, nekaj časa je gotovo zanimivo.

Zanimiv je tudi videospot.

Hvala. Zasluga gre producentu Tomažu Praunseisu iz Jaganath Produkcije. Video je sestavljen iz 6400 fotografij po metodi stop motion. V njem igra glavno vlogo izvrstna Neja Berger, nastopijo pa tudi nemška doga, piton, ovca, dedek Mraz in drugi. Ko smo ga snemali, smo se strašansko zabavali in za slabe tri minute rezultata potrebovali približno dvanajst ur fotografiranja!

Če se vrnemo k samem ustvarjanju glasbe, kaj menite, da je potrebno avtorju postoriti, da bo njegova  glasba kvalitetna?

Glavno, da je iskrena! Kvaliteta je omembna v industriji, v marketingu, v znanosti. V umetnosti pa ni formule in merila kvalitete. Če je umetnik iskren, mu ne moremo oporekati. Vseeno pa se mi zdi, da je za glasbo, ki bo imela vrednost tudi onstran avtorjeve garaže, potrebna odprta glava, knjige, iskanje resnice in ogromno vaje, da lahko vse našteto sinhroniziraš. Človek mora biti v ideji neomejen ter brez predsodkov v glasbi in sicer. Le tako se mu bodo vrata odpirala.

Tudi sam ste radijec. Koliko glasbe gre skozi vašo dnevno dozo poslušanja?

Ogromno. Vsaj nekaj ur.

Katero od večjih imen glasbene industrije bi označili kot svoj največji navdih in vpliv? Kaj se navadno znajde na vašem osebnem glasbenem meniju?

Na moje glasbeno ustvarjanje je prav gotovo vplival vsak zvok, ki sem ga slišal. Tudi Milli Vanilli. (smeh) Sicer pa sem vedno iskal glasbo s sprorčilom, s pridihom upora proti ustaljenemu. Odrasel sem na seattleskih bendih ter hard-core-u in punkrocku iz devetdesetih. Danes pa rad prisluhnem tudi čemu bolj mirnemu. Leta, pač. (smeh)

In znotraj meja domovine?

Slovenija v bistvu premore ogromno izjemne glasbe! Vsakič znova me očarajo bolj preigrana imena, kot so Neisha, Kreslin, Gjurin, tudi mlajši Neomi. Potem so tukaj zasavski Orlek in Hiša, pa vedno prijazni Hazard. Rad prisluhnem tudi prijateljem Last Day Here in vse bolj obetavnim Trash Candy. Resnično cenim Miloša Radosavljeviča in njegove Shyam, pa še bi lahko našteval.

Nazaj k aktualnemu singlu. Bo Nova senzacija muha enodnevnica, zgolj skratek izlet v solo ustvarjanju ali napoveduje daljšo zgodbo?

Prihodnost ni v mojih rokah, raje se pustim toku, a glasbe je preveč, da bi jo kar izpustili. Pomlad nam obeta nov singel, sodelovanje v akciji “SK8I S SRCEM”, kjer bo naš prijatelj odrolkal dolžino celotne države v dobrodelne namene in še kaj damo zraven. Radi bi se pripravili za koncertiranje.

Lahko v prihodnje pričakujemo cel album oziroma kakšen bo naslednji korak?

Tja bi radi šli, ja. Upamo, da se bodo stvari seštele v smer, ki bo načrtala album.

Eva KlincDodano v kategorijo: Intervju