Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Četrtek, 16 September 2021

Primošten

Primošten je premoščen otok, ena od najlepših jadranskih vizur in je po svoji lepoti neponovljiv dar narave. Nahaja se v neposredni bližini Šibenika in Splita, s kopnega je omejen z enostavnimi, slikovitimi primoštenskimi vinogradi, a z morske strani je obdan z vencem sedmih otočkov. Ta lepota je pripeljala v primoštenski kraj prve turiste, vzpodbudila gradnjo hotela, restavracije in seveda Marine Kremik. Primošten je občina, istoimensko naselje in pristanišče južno od Šibenika, Šibensko-kninska županija, Hrvaška.

Primošten leži na manjšem polotoku med zalivoma Raduča in Primošten. S kopnim je povezan z ozkim nasipom. Kraj je dobro zaščiten pred severnimim vetrovi in ima blago klimo. V zalivih Vela, Mala Raduča, Primošten in Peleš so prostrane plaže. Primošten je priljubljena turistična destinacija.

Občino Primošten, ki se razprostira na površini 57,18 km² sestavljajo naselednja naselja: Kruševo, Primošten, Burnij, Široke, Vadalj in Vezac. V občini Primošten stalno živi 2992 prebivalcev (popis 2001).

Ime Primošten izhaja iz glagola “primostiti”; otok na katerem je kraj nastal v 16. stoletju, v času turških vpadov, je bil z mostom ločen od kopnega. Naselje je bilo zavarovano z obzidjem in obrambnimi stolpi, ki pa so jih v 19. soletju podrli.(hrvaska.net)Dodano v kategorijo: Morje, Oddih