Počitnice
Turistični portal za vse tiste, ki bi radi oddali svojo sobo, apartma, hotelsko nastanitev.

Oglašujte z nami!
Oglašujte na strani za ženske in dekleta pardon.si, kontaktirajte nas.

Aktualen
Želite spoznati nove prijatelje, izmenjavati video posnetke, fotke? Pridružite se nam!

Podnapisi
Želite imeti slovenske podnapise, ovitke, itd.? Obiščite nas!
Četrtek, 2 Maj 2024

Gašper Čarman – najboljši sommelier Slovenije 2013

V prijetnem ambientu dvorca Zemono v Vipavski dolini so predstavniki Društva Sommelier Slovenije sinoči uspešno zaključili tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2013« in podelili nagrade najboljšim. Zmagal je Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki, ki bo za Slovenijo že marca nastopil na svetovnem prvenstvu v Tokiu na Japonskem.

V društvu Sommelier Slovenije, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2010 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. Doslej je Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih predstavljal Jure Tomič iz Ošterije Debeluh v Brežicah.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Včeraj dopoldan so se na Zemonu zbrali polfinalisti letošnjega državnega prvenstva: David Alaimo (Ošterija Žogica v Solkanu), Gašper Čarman (Trgovina in bar eVino v Ljubljani), Rok Jenič (samostojni podjetnik), Gregor Kocjančič (Terme Krka – Talaso Strunjan) in Marko Zlatoper (Hotel Casinò Venko v Goriških Brdih). Najprej so v 90 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe. Tekmovalci so se tako že v prvem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

Trije najboljši, Gašper Čarman, Gregor Kocjančič in Marko Zlatoper, so se pred komisijo in obiskovalci ponovno predstavili v večernem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh belih (slovensko in tuje) in dveh rdečih (slovensko in tuje) vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravil napake v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter znanje tujega jezika in splošno razgledanost. Žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Med tremi finalisti se je z izjemno tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolje izkazal Gašper Čarman, ki bo v marcu predstavljal Slovenijo na svetovnem tekmovanju sommelierjev v Tokiu na Japonskem. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je postal Gregor Kocijančič.

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, Tomažu Kavčiču za prijazno gostoljubje in kulinarična doživetja v dvorcu Zemono ter vsem sponzorjem.

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Tako so ob začetku letošnjega tečaja prve stopnje v Ljubljani zbrali presenetljivo število udeležencev, ki se bodo v prihodnjih mesecih seznanili z različnimi področji povezanimi s kulturo vina. Različna strokovna predavanja bodo spremljale tudi delavnice o primernem vedenju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi. V prihodnjem tednu pa se bo prav tako v Ljubljani pričel tečaj druge stopnje, ki udeležencem prinaša poglobljena znanja o slovenskih in tujih vinih, oljih, kisih, mineralnih vodah, kavi, čajih in celo cigarah.

Društvo Sommelier Slovenije je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva za razvoj pivske kulture – kot dela osebne človeške kulture, kot dela kulture naroda ter kot dela kulture bivanja človeka v naravnem okolju. Društvo si prizadeva za promocijo zmernega, kulturnega in zdravju neškodljivega uživanja vina in drugih pijač ob ustreznih priložnostih, v izbranem okolju, ob pravilni prehrani in na pravilen način, za dvig kakovosti izdelkov, ki služijo prehrani človeka, s posebnim poudarkom na kakovosti vina in drugih pijač. Društvo se bori proti alkoholizmu in vsem oblikam zlorabe vina in drugih pijač zoper zdravje, si prizadeva za humane medčloveške odnose in take razmere v družbi, ki nudijo pogoje za človeka vredno življenje. Društvo, ki je nastalo leta 1992, je od leta 1994 aktiven član svetovne sommelierske organizacije ASI, ki je bila ustanovljena leta 1969 v francoskem Reimsu. Trenutno je vanjo včlanjenih že skoraj 50 držav.

V.D.

 aracer.mobiпродвижениераскрутка сайтакак взломать почту майл ручехлы на iphone 5sвзять быстрый займ через интернет на картуcasino online job vacancywomen escorts for womennoxwin casinoVc casinoaltezza африка



Dodano v kategorijo: Dogaja se, Domača scena